понеделник, 31 август 2015 г.

Боядисване на дрехи в домашни условия

Здравейте,

питали ли сте се до сега "как да си боядисам дънките?". В тази тема ще ви подскажа как можете да го направите.

Дрехата която сте решили да боядисвате трябва да се изпере добре, за да се отстранят от нея прахът и другите замърсявания. Трябва да се внимава главно да няма никакви мазни петна, които не позволяват на боята да проникне в плата. Ако има такива, необходимо е да се изчистят преди изпирането на дрехата. Така изпраните дрехи се изплакват обилно със студена вода и се оставят да киснат до момента на боядисването.

Ако дрехата ще се преправя, тя трябва да се разпори предварително и тогава да се пере и боядисва. При разпарянето да се внимава да не се прокъса или прореже платът, тъй като при боядисването и най-малките дупчици се разнищват и се уголемяват.

подготовка за самото боядисване:

Дрехата, която ще се боядисва, се претегля предварително, за да се знае колко боя да се купи, а също и да се определи количеството на водата, която ще се боядисва. Водата трябва да бъде 10 - 15 пъти повече от тежестта на плата - главно за да го облива добре, което може да се изпробва предварително със студена вода. С дъждовна и неваровита вода се боядисва по-добре.


За боядисване на различните тъкани има специални бои, а има и такива, които могат да боядисват памук, смес от вълна и памук, дървесина и др. На самата опаковка на боята винаги има дадено указание за това.

Трябва да се отбележи, че количеството на боята не се определя само от тежестта на плата, а и от искания нюанс на цвета. За светли тонове се поставя по-малко боя. При боядисването е необходимо да се знае, че съдът, в който ще се вари боята, трябва да бъде емайлиран или бакърен (добре калайдисан) и не само достатъчно голям, а и дълбок, за да не се изпарява бързо водата и да не кипи при варенето. Необходими са две гладки пръчки, с които да се подхваща платът, за да се обръща.

А знаете ли как се боядисва вълна?

Няма коментари:

Публикуване на коментар